Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.09.2023

Не усі захисні споруди Кіровоградщини готові до використання за призначенням: прокуратура вимагає від балансоутримувачів їх впорядкування

Прокурори детально проаналізували питання безпеки мешканців міста та області в умовах воєнного стану, зокрема готовність об’єктів цивільного захисту до їх повноцінного використання. Втім, виявилося, що на другому році повномасштабного вторгнення та постійної загрози ракетних обстрілів, ще не усі укриття є придатними для комфортного перебування, а окремі з них перебувають у неналежному стані.

На виявлені факти неналежно облаштованих захисних споруд прокурори Кіровоградщини відреагували цивільно-правововими заходами впливу. Так, з початку року до судів області скеровано 14 позовних заяв щодо неналежного утримання таких об’єктів. Йдеться  про  приміщення загальною площею 8070 кв м, у яких, за потреби, зможе перебувати до  10 тис осіб. 

На сьогодні, за принципової позиції прокурорів, задоволено 6 таких позовів щодо укриттів на майже півтори тисячі людей. За прокурорського втручання власників та балансоутримувачів цихспоруд зобов’язано вжити відповідних заходів щодо приведення приміщень у готовність і використання за призначенням. 
 
Під пильним наглядом ювенальних прокурорів перебуває  питання впорядкування укриттів  у навчальних закладах. Таких в регіоні налічується 110: при цьому 88 - визнано як «обмежено готовими» та 2 – «не готовими» до використання за призначенням.   Наразі у багатьох з них тривають  ремонтні роботи, які здійснюються за бюджетні кошти. Вживаються заходи представницького характеру. До прикладу, лише за одним позовом ювенального прокурора у 6 навчальних закладах громади Кропивницького району створено укриття для 217 дітей.

Наразі ювенальними прокурорами підготовлено ще 10 позовів  про зобов’язання органів влади та місцевого  самоврядування облаштувати укриття учням та дошкільнятам у кількох громадах області.
 
Робота  прокурорів триває. На  контролі залишається і питання збереження у державній та комунальній власності об’єктів цивільного захисту населення.
 

кількість переглядів: 386