Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.04.2024

Прокурори на захисті державних інтересів: На Кіровоградщині завдяки прокуратурі 135 курганів набули статусу нововиявлених об’єктів археології

Робота прокурорів із захисту культурної спадщини є вкрай важливою. На території Кіровоградської області налічується 5722 пам’яток культурної спадщини. З них 2643 – пам’ятки археології, тобто майже половина.

Історія краю починається із III-IV тис. до н. е. – часів Трипільської культури. Саме тому Кіровоградщина є однією з найбагатших областей нашої країни на археологічні памְ’ятки.
 
 Загалом у регіоні налічується понад 2 тисячі курганів, що потребують державного захисту.
 
Прокурори з’ясували, що ще в 2015 році на території Аджамської сільської ради Кропивницького району спеціалізована організація виявила 135 курганів, з яких 11 перебувають в аварійному стані.
 
Водночас уповноважені органи – сільська рада та Кіровоградська обласна державна адміністрація – не вжили заходів щодо обліку пам’яток археології і включення їх до Переліку об’єктів культурної спадщини.
 
З огляду на це, ускладнювався захист курганів з боку держави, забезпечення режиму охорони, укладення охоронних договорів, а також попередження руйнування і їх збереження.
 
З метою збереження пам’яток археології для майбутніх поколінь Кропивницька окружна прокуратура звернулась до суду з позовом щодо внесення курганів до Переліку.
 
Кіровоградський окружний адмінсуд його задовольнив.
 
 
Відтак ОДА виконала позовні вимоги прокуратури – на цей час кургани набули охоронюваного статусу. Своєю чергою сільська рада виділила кошти для дослідження нововиявлених об’єктів археології, що потребують рятувальних робіт.
 


https://www.gp.gov.ua/ua/posts/prokurori-na-zaxisti-derzavnix-interesiv-na-kirovogradshhini-zavdyaki-prokuraturi-135-kurganiv-nabuli-statusu-novoviyavlenix-objektiv-arxeologiyi
 

кількість переглядів: 83