Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.03.2024

Створив ілюзорний «військовий батальйон» та «допомагав» військовозобов’язаним в такий спосіб уникнути мобілізації

Вступний внесок до організації складав  від 10 до 40 тис  грн з особи. Членство  в «асоціації» передбачало набуття статусу волонтера та звільнення від проходження військової служби. Принаймні саме в цьому переконував  підозрюваний призовників.

За процесуального керівництва прокурорів  Кіровоградської обласної прокуратури мешканцю Кропивницького,  повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та шахрайстві (ч.1 ст.114-1, ч.2 ст.190  КК України). 
 
За даними слідства,  підозрюваний запровадив схему перешкоджання законній діяльності працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) під час здійснення останніми мобілізаційних заходів.
 
За грошову винагороду  він видавав військовозобов’язаним особам посвідчення громадської організації «Міжнародна асоціація націй», в якій був засновником. За вступний внесок до «асоціації» надавав її членам статус волонтера, а також «пакет послуг», які в сукупності створювали перешкоди та перепони роботі представників ТЦК щодо мобілізації. Йдеться зокрема про обов’язкове носіння тактичної  форми  з  шевронами військового батальйону та імітації приналежності до військових формувань, хоча насправді такими не являлись.
 
Окрім того підозрюваний  інструктував членів  організації  щодо спілкування з патрулями ТЦК та СП, яка зазвичай носила   відверто конфліктний  та  провокативний характер.
 
Мета діяльності такого  «батальйону»  - створити у працівників ТЦК та СП хибне уявлення приналежності військовозобов’язаного до військового підрозділу та відповідно уникнути мобілізації.
 
Наразі вирішується питання обрання підозрюваному запобіжного заходу.
 
Досудове розслідування – УСБУ у Кіровоградській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 117