Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.11.2023

«Заробляли» на видачі тіл померлих: судитимуть лікаря патологоанатома

Прокурори затвердили та скерували до суду обвинувальний акт стосовно завідувача патологоанатомічного відділення за вимагання грошових коштів у родичів померлих по суті за безкоштовні послуги.

За даними слідства, завідувач патологоанатомічного відділення міської лікарні м.Олександрії,  разом з медичною сестрою установи, за «винагороду» готували та видавали тіла померлих осіб їхнім родичам.  Родичі ж під час вирішення питань, пов’язаних із організацією поховань, перебували у подавленому психологічному стані, і не вступали у конфлікти із установами, які задіяні у процесі зберігання трупу та його поховання.
 
Зокрема, фігуранти справи вимагали та отримували неправомірну вигоду за видачу лікарського свідоцтва про смерть, прискорення розтину, підготовку тіл до  поховання, які є  безкоштовними у закладі. Додатково ще  пропонували не передбачені послуги  перукаря, косметолога та бальзамування.  Таку «роботу»  оцінювали від 2 до 5 тис гривень.
 
Слідством задокументовано  13 епізодів злочинної діяльності.
 
Медику наразі інкримінують  ч.1,3 ст. 368 КК України. Санкцією статті передбачено до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3 років.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 692