Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2023

Прокурори в апеляції домоглись для місцевого мешканця реального ув’язнення за ухилення від мобілізації

За принципової позиції  прокурорів  Кіровоградської обласної прокуратури суд посилив покарання  мешканцю обласного центру, який  свідомо  відмовився від  проходження військової служби в порядку загальної мобілізації (ст.336 КК України). Вирок суду -  три роки  позбавлення волі. 

За період дії воєнного стану  це перший вирок щодо реального позбавлення волі  ухилянту від військової служби, ухвалений  на Кіровоградщині.
 
Прокурори довели у суді, що 32-річний кропивничанин у грудні 2022 року прибув до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки по повістці щодо загальної мобілізації, однак у присутності працівників терцентру відкрито відмовився від відправки у війська для подальшого проходження військової служби Відзначимо, що чоловік був придатним до служби в армії, права на її відстрочку не мав,  і щодо  наслідків відмови від мобілізації  був поінформований.
 
Суд першої інстанції визнав  ухилянта  винним за ст. 336 КК України та призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі, однак на підставі ст.75 КК України його було звільнено від відбуття призначеного покарання строком на 2 роки. Прокурори не погодились з таким рішенням  суду і подали апеляційну скаргу на м’якість призначеного покарання.
 
Вироком колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Кропивницького апеляційного суду апеляційну скаргу прокурора задоволено,  вирок районного суду в частині призначеного покарання скасовано з призначенням обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки з його реальним відбуванням.
 
Наразі вживаються заходи до виконання  рішення суду.

кількість переглядів: 10353