Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.08.2023

Забезпечення безпеки та захисту прав дітей-учасників кримінального провадження, - є ключовим та пріоритетним у роботі для ювенальних прокурорів, слідчих та органів превенції

Триває робота з втілення у життя пілотного Проєкту з імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у взаємодії з органами місцевого самоврядування, державними структурами та закордонними партнерами.

Кіровоградська область потрапила у шістку регіонів, де впроваджуються нові стандарти роботи з дітьми, які у силу різних життєвих обставин стали учасниками кримінального провадження.


Одна із інновацій, що на сьогодні вже успішно впроваджена у практичну діяльність правоохоронців у цій сфері – це так звана методика «зелених кімнат», тобто система заходів спрямована на забезпечення прав і свобод дитини під час проведення з нею слідчих та процесуальних дій.


Наразі у у підрозділах поліції створено та функціонують чотири такі безпекові кімнати. За відповідною методикою з неповнолітніми проведено 90 інтерв’ю. Створення та облаштування «зелених кімнат», у рамках проєкту, ще триває.


Важливим для психологічного здоров'я дитини є мінімізація негативного впливу в рамках кримінального провадження. Тому мета - під час інтервʼю з дитиною щодо злочину, отримати максимум необхідної та корисної для слідства інформації, аби унеможливити у майбутньому повторний допит дитини. За методологією «зеленої кімнати» проводиться лише один допит на відео, що в подальшому стає визначальною основою для роботи всієї мультидисциплінарної команди.


Як ми повідомляли, на реалізацію в регіоні проєкту «Імплементація міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини» керівник прокуратури створив міжвідомчу робочу групу. До її складу увійшли представники поліції, суду, обласної військової адміністрації, освітньої галузі, соціальних служб, систем надання безоплатної вторинної правової допомоги та пробації. Основна мета Проєкту - ефективний захист дитини, незалежно від її статусу у кримінальному провадженні. 
 

кількість переглядів: 8820