Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.07.2023

Організували трафік постачання наркотиків та психотропів до колонії: на Кіровоградщині викрито членів злочинної групи

За процесуального керівництва Кіровоградської обласної прокуратури повідомлено про підозру так званому «смотрящему» та ще шістьом членам злочинної групи, які налагодили канал постачання на територію однієї із виправних установ Кіровоградщини наркотичних засобів та їх збут серед засуджених (ч.2 ст.307 КК України).

За даними досудового слідства,  так званий «смотрящий» за  колонією встановив  контроль над засудженими, прийнявши на себе усю повноту неформальної влади  над ув’язненими в установі.  Він забезпечив контроль над надходженням на територію установи заборонених в обігу речей та наркотичних засобів та психотропних речовини  - метадону, амфетаміну, канабісу. До протиправної діяльності залучив інших в’язнів та осіб з волі.
 
Між учасниками злочинної групи були чітко розподілені ролі та обов’язки щодо придбання, переправлення та маскування  того чи іншого наркотичного чи психотропного засобу. Наркотичні засоби  на територію колонії потрапляли через поштовий  зв’язок, у посилках, замасковані у найрізноманітніші продукти харчування, ліки, засоби особистої гігієни,  а також під час особистих побачень.
 
Під час проведення слідчих дій задокументовано більше 20 фактів передачі наркотичних засобів.
 
За процесуального керівництва прокурорів проведено санкціоновані обшуки у приміщення держустанови та домоволодіннях фігурантів, вилучено наркотичні засоби та психотропи, мобільні телефони, грошові кошти, флеш-накопичувачі, банківські карти, чорнові записи, фіскальні чеки до поштових відправлень.
 
Наразі протиправну діяльність членів злочинної групи припинено. «Смотрящему» за установою та його довіреним особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 307 (незаконне придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту наркотичних засобів та передачу їх з цією метою у місця позбавлення волі, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.
 
До суду скеровано клопотання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у виді тримання під вартою.
 
Досудове розслідування  - СУ ГУНП у Кіровоградській області, оперативний супровід - управління стратегічних розслідувань у Кіровоградській області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України.
 
Примітка, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 854