Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.05.2023

Переправили за кордон близько 40 ухилянтів від мобілізації: на Кіровоградщині судитимуть членів злочинної організації (ФОТО)

Прокурори Кіровоградської  обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно членів злочинного угруповання за фактом незаконного переправлення військовозобовʼязаних через державний кордон, підроблення офіційних документів та за фактом створення злочинної організації й участі у ній (ч.1,2 ст.255, ч.3 ст.332, ч.1,4 ст.358  КК України). За місяць незаконної діяльності злочинної групи, через кордон вдалося переправити близько 40 осіб. Дохід від незаконної діяльності сягає  близько 9 млн  гривень.

Злочинне угруповання з  пошуку осіб призовного віку для  безперешкодного виїзду за кордон організував 40-річний уродженець Запоріжжя, за сприяння ще 7 осіб - мешканців Запорізької області та Львова.
У незаконній схемі кожен із учасників групи виконував свою роль. Оголошення щодо організації виїзду  військовозобов’язаних за кордон розмістили  у кількох соцмережах. Коли з’являвся потенційний клієнт, по передоплаті у 500 доларів  розпочинали  процес «перетину». На підставі паспортних даних  ухилянта, за допомогою підроблених печаток та штампів,  виготовляли підроблені документи, що давали право на перетин держкордону. Аби не бути викритими, готові «дозволи» відправляли поштою під псевдонімом. Поштові відправлення зустрічав свій кур’єр, який передавав їх клієнту під час особистої зустрічі, та  отримував повний розрахунок за «послугу».  Далі роботу вели координатори групи, які надавали ухилянтам покрокову інструктаж, як перетинати кордон, та, як комунікувати з прикордонниками.
Вартість послуг становила 6,5 тисяч доларів США за одну особу. За майже місяць протиправної діяльності угрупування встановлено близько 40 фактів незаконного перетину  кордону чоловіками призовного віку. Загальна сума грошової винагороди  зловмисників становить близько 9 мільйонів гривень.
Під час  проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання ділків  виявлено та вилучено грошові кошти, печатки, штампи, телефони, банківські карти, чорнові записи порушників з інформацією про потенційних клієнтів та інші докази протиправної діяльності.
Прокурори зібрали достатню кількість доказів незаконної діяльності фігурантів справи. Обвинувальний акт скеровано на розгляд суду. За скоєне їм загрожує до 12 років ув’язнення.
Діям чоловіків-ухилянтів, які скористалися протиправними послугами членів угруповання також буде надана правова оцінка.
Досудове розслідування – Управління СБУ в Кіровоградській області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

кількість переглядів: 827