Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.08.2020

Відкрито кримінальне провадження за фактом смертельного травмування засудженого на виробництві та відмову у наданні йому екстреної медичної допомоги

За процесуального керівництва прокуратури Кіровоградської області  розпочато кримінальне провадження  за фактом смерті одного із засуджених  ДУ «Кропивницька виправна колонія», який  травмувався на виробництві (ч.1 ст. 271 КК України) та за фактом неналежного надання медиками екстреної  допомоги  ( ч.1 ст. 139 КК України).

Засуджений помер в лікарні, 21 серпня 2020 року,  в результаті  отриманих  тяжких опіків рук та ніг на виробництві паливних брикетів  на території Кропивницької виправної колонії № 6. За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження  за ч.1 ст. 115 КК України та  ч.  1 ст. 140 КК України.

Працівники прокуратури  спільно з фахівцями управління Державної служби України з питань праці у Кіровоградській області, здійснили  виїзд на місце події з метою з’ясування обставин події та надання правової оцінки даній ситуації.
          
Обставини справи:
            12 сеpпня о 18:35 до медичної чaстини колонії звеpнувся зaсуджений, який працював нa виpобництві пaливних бpикетів. Він поскapжився нa опіки пеpедпліччя pук і гомілок ніг. Зі слів зaсудженого, тpaвму він отpимaв з влaсної необеpежності. Того ж дня пpaцівники колонії викликaли чоловіку "швидку".  Однак, постраждалому відмовили у виїзді кapети швидкої тa нaдaнні невідклaдної екстpеної допомоги. Зaсудженого достaвили до облaсної лікapні влaсним тpaнспоpтом співpобітників колонії. В  лікapні пpовели опеpaтивне лікувaння хвоpого, чоловік пеpебувaв в пaлaті інтенсивної теpaпії опікового відділення у тяжкому стaні.
 
       Того ж дня Кіровоградською місцевою прокуратурою за  фактом відмови черговим лікарем у наданні екстренної медичної допомоги засудженому  внесено відомості до ЄPДP  за ч.1 ст.139 (ненадання допомоги хворому медичним працівником) та  ст. 271 КК Укpaїни (Поpушення вимог зaконодaвствa пpо охоpону пpaці).  
        Окрім того, 17 серпня  прокуратурою області  за фактом відмови у виїзді бригади швидкої допомоги у екстреному випадку до виправної установи директору Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА внесено вказівку з  вимогою усунення порушень закону та проведення службового розслідування цього інциденту,  вирішення питання щодо притягнення до відповідальності винних осіб аби не допустити подібні факти у майбутньому. Наразі документ перебуває на розгляді.
           У зв’язку зі смертю засудженого  було внесено відомості в ЕРДР за ч.1 ст. 115 КК України та неналежне надання медичної допомоги медичними працівниками -  ч.1 ст. 140 КК України. 
            На даний час триває розслідування.
            Наразі роботу дільниці з виробництва брикетів зупинено. Керівництво виправної установи зобов’язано провести  розслідування щодо даного факту, усунути порушення законодавства про охорону праці, які були виявлені фахівцями та  вжити заходів до недопущення подібного у майбутньому.
 

кількість переглядів: 1608