Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.04.2024

Прокурори на захисті прав дитини: На Кіровоградщині підлітка звільнено з-під варти

Прокурори Кіровоградщини успішно реалізовують Пілотний проєкт щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. 

Кропивницький апеляційний суд розглянув та задовольнив апеляційну скаргу керівника  Кіровоградської обласної прокуратури на вирок Новоархангельського районного суду, який засудив 16-річного хлопця до реального позбавлення волі строком на 1 рік. Неповнолітній є фігурантом кримінального провадження за фактом скоєння ДТП, в якій травмувався його одноліток.
 
Реагуючи  на  ухвалений районним судом незаконний вирок, прокурор звернувся до апеляційної інстанції зі  скаргою на призначене підлітку покарання, як занадто суворе.
 
Керівник прокуратури  вимагав скасувати вирок в частині призначеного покарання через неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність та невідповідність призначеного покарання  тяжкості вчиненого правопорушення та особі обвинуваченого.  Відтак наполягав ухвалити новий вирок по справі із застосуванням  ч.1 ст.69 КК  України  у виді 90 годин громадських робіт з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.
 
Прокурор звернув увагу, що районним судом при винесенні дитині вироку, не взято до уваги та проігноровано низку суттєвих пом’якшуючих обставин:  злочин вчинений неповнолітньою особою, до того ж вперше, щире каяття хлопця, його активне сприяння розкриттю  кримінального правопорушення, прохання потерпілого  не позбавляти волі свого товариша, а також виключно позитивні характеристики  неповнолітнього з місця проживання та навчання.
 
Дитину звільнено з-під варти   у залі апеляційного суду.
 
Вказаний факт є яскравим прикладом імплементації міжнародних норм правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність задля забезпечення найкращих інтересів дитини, яка стала  учасником кримінального провадження.
 
 
Обставини справи:
 
Подія сталася  у липні 2023 року у м. Новоархангельськ. Засуджений,  не маючи посвідчення водія, сів за кермо батькового мотоцикла разом із своїм неповнолітнім товаришем. Хлопець не впорався з керуванням на мокрій дорозі та допустив перекидання  транспортного засобу. У результаті пасажир мотоцикла  отримав ушкодження середнього ступеня тяжкості.

кількість переглядів: 142