Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.04.2024

Незаконно переправляли військовозобов’язаних через державний кордон: судитимуть злочинну групу

За грошову винагороду надавали чоловікам необхідний пакет документів для перетину  держкордону. Виїжджали з України ухилянти від військової служби під виглядом волонтерів.

Прокурори Кіровоградської обласної прокуратури затвердили та скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох членів злочинної групи за фактом незаконного перетину державного кордону України вчинені з корисливих мотивів (ч.3 ст.332 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що організував злочинну схему мешканець обласного центру - директор благодійного фонду та  залучив до неї ще двох своїх  знайомих. 
 
Фігуранти справи за грошову винагороду пропонували особам призовного віку послуги з внесення відомостей до електронної системи та надання відповідних документів для безперешкодного перетину державного кордону України. Для цього псевдоволонтерів реєстрували у системі "Шлях". Це давало чоловікам право безперешкодно виїхати за межі України під час воєнного стану. Вартість такої послуги становила від 3300 доларів США. Суму ухилянти сплачували у кілька траншів.
 
Викрили протиправну діяльність обвинувачених у жовтні 2023 року.
 
Санкцією статті за цей злочин передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування – СУ ГУНП в області, оперативний супровід - УСР.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 124