Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.10.2023

У Кропивницькому запрацював міждисциплінарний центр підтримки дітей «Барнахус» – сьомий у державі

В Україні триває робота з реалізації пілотного Проєкту із імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. У рамках його впровадження в Кропивницькому відбулася презентація та відкриття міждисциплінарного центру підтримки дітей за моделлю «Барнахус».

Кіровоградська область – сьомий регіон, у якому запрацював Центр захисту та соціально-психологічної підтримки дітей.
 
«Для кожного з ювенальних прокурорів захист прав дітей є першочерговим. Комплексно допомогти ми зможемо лише об’єднавши зусилля усіх відомств. І сьогоднішній захід – яскравий приклад ефективності цієї взаємодії. Переконаний, ми закладаємо потужне підґрунтя до ефективного формування у регіоні правосуддя, дружнього до дитини», – зазначив керівник Кіровоградської обласної прокуратури Ян Стрелюк.
 
Заступник начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генпрокурора Олеся Волошина підкреслила, що відкриття таких Центрів – це важливий крок до комплексного забезпечення захисту прав та інтересів дитини у кримінальному провадженні. Кіровоградщина – серед перших, хто випробовує цю нову модель.
 
У відкритті Центру взяли участь члени міжвідомчої робочої групи щодо створення та функціонування центру захисту та соціально-психологічної підтримки в рамках Проєкту правосуддя дружнього до дитини, а також делегація у складі заступника Міністра юстиції України, заступника Міністра соціальної політики України, представників Офісу Генерального прокурора, Дитячого фонду ООН (UNICEF), Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, громадських та благодійних організацій.
 
Офіс Генерального прокурора у співпраці з Міністерством юстиції України проводить роботу з впровадження у практичну діяльність проєкту «Модель Барнахус в Україні», який імплементується Українською фундацією громадського здоров’я, за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) та Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.
 
Завдання Центру – створити дружні до дитини умови у процесі здійснення правосуддя. Міждисциплінарна команда спеціалістів забезпечуватиме дітям, які пережили насильство, і свідкам насильства дружню та ефективну допомогу під час проведення процесуальних дій у безпечному середовищі.
 
Для організації комплексної допомоги до мультидисциплінарної команди залучені психологи, юристи, соціальні працівники, медики, які разом працюють, аби надати екстрену допомогу та запобігти подальшій травматизації дитини.

кількість переглядів: 279