Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.07.2023

Ян Стрелюк: Щодо зрадників, то здебільшого це жителі області, а не приїжджі

Нещодавно минули 500 днів повномасштабної війни в Україні. Напередодні цієї дати “Без купюр” поспілкувався з керівником Кіровоградської обласної прокуратури Яном Стрелюком. Говорили про війну, справи і цифри, важливі для перемоги й відновлення справедливості. Адже тоді як військові ведуть боротьбу з зовнішнім ворогом на фронті, правоохоронці викривають внутрішніх ворогів, які шкодять в тилу. А також фіксують злочини, пов’язані зі збройною агресією росії для міжнародних судів. Що це за злочини, як багато їх із лютого 2022-го зареєстрували на Кіровоградщині, як за них карають? Хто ці люди, які працюють на ворога? Про все це та про тих, хто заробляє на мобілізації і тих, хто її уникає — читайте далі в нашому інтерв’ю.

– З початком великої війни до звичних у мирний час кримінальних справ додалися провадження, пов’язані з воєнною агресією. Зокрема, СБУ досить часто звітує про викриття колаборантів і державних зрадників. Чи були такі справи й до цього?
 
– Так були, але поодинокі…
– Наскільки багато сьогодні проваджень саме за цими двома статтями і з якими, можливо, складнощами стикається прокуратура під час роботи над ними? Одна моя колега кілька місяців тому писала про те, що такими злочинами займаються лише два працівники…
– Почну з кінця… Після мого призначення на посаду керівника обласної прокуратури додав одну штатну одиницю у відділ нагляду за додержанням законів регіональним органом безпеки. Раніше їх було дві, зараз три. Цього, на мою думку, достатньо для галузевого відділу.
Що стосується проваджень безпосередньо про державну зраду і колабораційну діяльність, то наразі ми закінчили їх 12. По шість в кожній категорії. Обвинувальні акти по всіх цих справах направили до суду.
– Побутує думка, що в російськомовних регіонах людей, які підтримують росію, більше, ніж у нас. Хто ці люди, які підтримують російську агресію, живучи в нашій області? Місцеві? Приїжджі? Чи прослідковується певний соціальний статус?
– Щодо зрадників, то це здебільшого жителі нашої області, а не приїжджі. У кожного свій мотив допомагати ворогу. У когось гроші, у когось ідейні переконання, хтось невдоволений українською владою або поділяє російські наративи, що України як держави раніше не існувало і це штучне утворення. Є й такі, на жаль. Що стосується колаборантів, це теж складна і небезпечна категорія. Як правило, латентні злочинці, які не афішують своїх поглядів.
Але часто допомагають ворогу на інформаційному фронті в соціальних мережах, або ж будь-якими доступними засобами зв’язку спілкуються з представниками спецслужб російської федерації.
Одним із яскравих прикладів діяльності зрадників є справа місцевого жителя, який встановлював gps-трекери на техніку і об’єкти критичної інфраструктури, куди можна було поцілити ракетою або за допомогою безпілотних літальних апаратів. Ми добилися вироку – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке є його особистою власністю.
Слухання ще в двох таких справах практично на завершальному етапі. В одному з них фігурує взагалі 21-річна жителька Світловодська. Які в неї мотиви? Гроші. При чому це навіть не ті гроші, які здатні змінити її життя. Якщо є люди, які для себе вимагають гарантій, що після завдання виїдуть до російської федерації і там отримають російське громадянство, то такі як вона навіть не задумуються про це чи можливі наслідки.
Це, як правило, люди з низькою правосвідомістю і матеріально зацікавлені. Хоча є й “ідейні”.
Якщо брати безпосередньо статтю 111 Кримінального кодексу України “Державна зрада”, то там санкція статті така, що для отримання меншого вироку ніж 15 років, потрібно повністю розкаятися і допомагати слідству. Але в цій категорії обвинувачених таких не багато. Тому в деяких випадках, коли є наслідки, прокурор орієнтує суд на призначення довічного позбавлення волі.
– Прокоментуйте умовні вироки для двох кропивницьких священників, які поширювали антиукраїнську літературу…
– Але ж там не державна зрада, там інша стаття…
– Так, розпалювання релігійної ворожнечі й ненависті…
– Річ у тім, що ми не можемо вийти за рамки передбаченого законодавством покарання за такі злочини. Тим більше, що в суді вони визнали свою вину. Але іспитовий термін — це теж не проста річ. Бо якщо в цей час скоюєш будь-який злочин, то невідбута частина покарання приєднується до терміну за нове правопорушення.
– В соціальних мережах щодо вироку митрополиту Іоасафу та секретарю Кіровоградської єпархії Роману Кондратюку були припущення, що він міг бути суворішим, якби слідчі зібрали переконливішу доказову базу. Що ви скажете з цього приводу?
– Ми ж здійснюємо процесуальне керівництво під час розслідування справи, погоджуємо будь-які негласні, слідчі (розшукові) та інші дії. І в цьому провадженні, я вважаю, що ми зі слідчими органами виконали ввесь комплекс слідчих і розшукових дій, які нам дозволяє Кримінальний процесуальний кодекс. На мій погляд, вина цих осіб доведена повністю.
І в цілому, по таких болючих для держави під час війни справах, особливо в провадженнях щодо державної зради, правоохоронці викладаються на повну. Це дозволи суду і на проведення негласних слідчих дій, весь спектр яких визначений у КПК України. Тому конкретно в цих випадках я впевнений, що правоохоронці допрацьовують. Якби не допрацьовували, то для цього і є прокуратура, щоб проконтролювати і спрямувати їхню роботу.
– А рішеннями і ухвалами судів ви задоволені?
– Як сказати… Ну от, наприклад, Павло — настоятель Києво-Печерської Лаври. Запобіжний захід — домашній арешт. Нещодавно суд його продовжив. Так, це дуже одіозна особа. Але такий наразі закон.
– Ще одна категорія справ, пов’язаних із війною, стосується торгівлі гуманітарною допомогою. В Єдиному реєстрі судових рішень поки що натрапила лише на ухвали про волинську волонтерську організацію, яка начебто торгувала гуманітарними авто в нашій області. Про це була інформація від правоохоронців. А ось, в одній з ухвал згадуються обшуки в приміщенні по вулиці Ельворті в рамках кримінального провадження за статтею 201-2 ККУ (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги). Можете розповісти, про що йдеться?
– Щодо цього провадження щось конкретно говорити поки що зарано, оскільки слідство триває і передбачає комплекс заходів.
– І в контексті гуманітарної допомоги, не можу не згадати компанію “Експо-Юкрейн”, в якої Кіровоградська обласна військова адміністрація закупила для регіонів, де йдуть бойові дії, консерви на 13,7 мільйона гривень, а вони виявилися неякісними. Наскільки я знаю, одна з обласних військових адміністрацій судиться з цим підприємством через несвоєчасне постачання, і з матеріалів справи випливає, що на момент закупівлі продукція була несертифікована. Про що йде мова у нашому випадку, також про відсутність сертифікатів чи якісь інші критерії невідповідності?
– Відсутність сертифікатів у тому числі.
– Як так могло статися?
– Просто підприємство підкладало замовникам якісь італійські сертифікати якості, які не витримують жодної критики. Але висновок про невідповідність продукції вимогам ґрунтується не тільки на відсутності документів, а й на результатах експертизи. Там такі інгредієнти, що не відповідають ні італійським, ні українським стандартам. І взагалі є питання, чи можна ці консерви вживати.
– На Кіровоградщині неодноразово затримували посадовців, які допомагали ухилянтам не потрапити до війська. Звісно, не безкорисно. Одна з цих справ набула резонансу, бо її фігурант уже потрапляв в корупційну історію, але відбувся умовним покаранням, бо пішов на угоду зі слідством. Мова про головного лікаря Новомиргородської лікарні Олександра Галайду. Чи не закінчиться й це провадження для нього штрафом?
– Тоді, в 2018 році, процесуальне керівництво здійснювала військова прокуратура. Військовий прокурор вирішив орієнтувати суд на призначення йому покарання у вигляді штрафу. Санкція статті передбачає і таке покарання. Що стосується нашого провадження, то ми направили буквально у квітні до суду обвинувальний акт і виступатимемо за реальне покарання. По-перше, це характеризує особу. А по-друге, яке ж це покарання, якщо ти вдруге сплатив, штраф і далі можеш брати… Просто в першому випадку при визначенні міри покарання врахували те, що він брав гроші не для себе, а для особи уповноваженої приймати рішення про призначення групи інвалідності. Якби це були його повноваження, то там була б інша кваліфікація злочину. В цьому ж випадку за моєї каденції компромісу не буде.
– Але громадські активісти й журналісти звернули увагу на м’яку міру запобіжного заходу. Домашній арешт у нічний час, коли у нас і так комендантська година…
– Я з усім цілком погоджуюсь і в таких випадках іду до сусідньої установи (показує в бік суду, – ред.) і спілкуюся з суддями апеляційного суду. Але паралельно з домашнім арештом на особу покладається ряд обмежень. Це здача паспорта. Це заборона покидати населений пункт. Це зобов’язання за першим викликом з’являтися до слідчого, прокурора, суду. Тобто, при порушенні будь-якої умови, і прокурор, і суд можуть змінити запобіжний захід на суворіший. Але санкція статті, яку йому інкримінують, від 3-х до 5-ти років позбавлення волі. Це навіть не тяжкий злочин, бо за тяжкі у нас передбачено в КК України. Законодавець так виписав. І ми діємо в цих межах. Навіть якщо людина скоїть 20 епізодів аналогічного злочину.
– А як багато у нас на сьогодні справ стосовно ухилянтів від мобілізації, яка відповідальність передбачена і яка взагалі практика в судах?
– Зазвичай — умовні покарання. Це всеукраїнська практика. Ми аналізували вироки, то 90% з них такі. Ми обмежені у санкції цієї статті. Просто судді порівнюють види злочинів. Ми направили 5 обвинувальних актів минулого року і вісім цього року. Але я у цьому випадку вважаю, що від людини може бути більше користі на волі, ніж коли вона сидітиме у в’язниці й утримуватиметься за державний кошт.
– Скільки всього сьогодні на Кіровоградщині зареєстрували злочинів, пов’язаних зі збройною агресією рф проти України?
– Загалом близько 3 тисяч, половина з яких – за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).
– Скільки прокуратура зафіксувала злочинів, що стосуються пошкодження російськими військовими цивільної інфраструктури на Кіровоградщині?
– Маємо 19 кримінальних проваджень про пошкодження внаслідок ракетних ударів і атак безпілотників цивільних об’єктів, критичної інфраструктури, і житла в нашій області. Матеріали цих кримінальних проваджень у подальшому стануть беззаперечною доказовою базою для міжнародних судів щодо притягнення керівників рф та військових до відповідальності.
– Дякую за розмову.
 
https://www.kypur.net/yan-strelyuk-shhodo-zradnykiv-to-zdebilishogo-cze-zhyteli-oblasti-a-ne-pryyizhdzhi-foto/
 

кількість переглядів: 419