Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2017

Органи прокуратури Кіровоградщини ефективно протидіють рейдерству в аграрному секторі

За результатами роботи органів прокуратури Кіровоградської області щодо забезпечення принципу законності у сфері використання й охорони земель завершено слідство та скеровано до суду обвинувальні акти у чотирьох кримінальних провадженнях, пов’язаних з рейдерством в аграрному секторі.

Так, завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом спроби протиправного заволодіння активами приватного сільськогосподарського підприємства «Богнер». В рамках слідства, за оперативної роботи прокуратури та правоохоронних органів вдалось упередити реальне захоплення активів і продукції ПСП «Богнер» та розпорядження ними в незаконних спосіб. Обвинувальний акт скеровано до суду за ч.1 ст.205-1 (підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб – підприємців) та ч.3 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації) Кримінального кодексу України.

За процесуального керівництва прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо протиправних дій колишнього директора державного підприємства «Дослідне господарство «Червоний землероб». Слідством встановлено, що обвинувачений, перебуваючи на посаді директора зазначеного підприємства, у період з 2010 по 2013 роки уклав ряд протиправних та економічно необґрунтованих договорів позик з фізичними особами на суму понад 3,1 млн грн без погодження та інформування Національної академії аграрних наук України. Вказаними діями фігурант кримінального провадження довів держпідприємство до банкрутства. Обвинувальний акт скеровано до суду щодо використання підроблених документів та замаху на заволодіння майном вказаного сільськогосподарського виробничого кооперативу.

Слідство завершено також у двох кримінальних провадженнях за фактом вчинення групою осіб хуліганства із застосуванням вогнепальної зброї на території агропідприємства ТОВ «Нива 2010» та спроби захоплення території вказаного підприємства. Обвинувальні акти стосовно 31 особи скеровано до суду за ч. 4 ст. 296 (хуліганства із застосуванням вогнепальної зброї) та ч. 3 ст. 206 (протидія законній господарській діяльності, вчинена організованою групою) Кримінального кодексу України відповідно.

Загалом 2016-2017 років на території регіону мало місце 5 випадків рейдерського захоплення підприємств та 2 випадки протиправного заволодіння майновими правами пайовиків. Такі випадки фіксувались у Благовіщенському, Долинському, Петрівському та Кіровоградському районах. За кожним із цих фактів правоохоронними органами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, де в рамках Кримінального процесуального кодексу встановлено осіб, винних у вчиненні таких дій. Щодо питань поновлення права власності на майно (паї), то воно перебуває поза рамками компетенції органів прокуратури.

За матеріалами прес-служби прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1579