Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.02.2017

Потрібно задіяти усі можливі повноваження для стабілізації криміногенної ситуації у регіоні, – прокурор області

Найбільш поширеними злочинами у 2016 році на теренах Кіровоградщини є злочини проти власності. Про це повідомив прокурор Кіровоградської області Анатолій Коваленко під час координаційної наради керівників правоохоронних органів регіону за підсумками роботи у сфері протидії злочинності протягом 2016 року.

 «Мушу констатувати, що 75% від усіх облікованих у регіоні кримінальних правопорушень становлять злочини проти власності. При цьому патруль сьогодні виведений з єдиної дислокації і не підпорядкований начальнику ГУ НП в області. Тож, найближчим часом чекаємо наказу новопризначеного начальника поліції, який відновить систему єдиної дислокації, єдиного підпорядкування всіх підрозділів поліції» - зауважив Анатолій Коваленко.
Окрім посилення роботи патрульної поліції за словами прокурора області не менш важливим є встановлення відеоспостереження, що сприятиме зменшенню та розкриттю злочинів.
«В Кропивницькому та Олександрії встановлено лише по 3 камери відеоспостереження, в Новоукраїнці – жодної. При цьому в місцевих бюджетах кошти є. Вимагаю від присутніх керівників місцевих прокуратур активної співпраці з керівництвом місцевого самоврядування. Пояснюйте їм, що крім посилення діяльності органів поліції необхідне сприяння місцевого самоврядування бо вони також відповідають за безпеку своїх мешканців. Працюйте з цим», - наголосив Анатолій Коваленко.
Крім цього, як одну з причин високих показників злочинів проти власності прокурор області назвав  напружене соціальне становище у державі та регіоні, що в свою чергу штовхає незахищені та малозабезпечені версти населення вчиняти кримінальні правопорушення для задоволення життєвих потреб.  Так, у 2016 році скоєно 596 крадіжок з магазинів продуктів харчування та спиртних напоїв, біля 1700 крадіжок з погребів, близько 500 крадіжок з автомобілів, близько 1900 крадіжок металобрухту з домоволодінь.
«Я пропоную згадати криміналістичну теорію «розбитих вікон» американських  науковців. За цією теорією боротьба із злочинністю починається насамперед з протидії дрібним правопорушенням. До прикладу, якщо в під’їзді будинку хтось розбив вікно і його швидко не замінили на нове, то незабаром там розіб’ють іще одне, а потім іще кілька. Врешті, у під’їзді не залишиться цілих шибок і різко зросте ймовірність того, що вандалізм переросте у мародерство. Саме за цією теорією Нью-Йорк став одним найбезпечніших міст у США. Я вимагаю, не   займати споглядацьку позицію на місцях, задіяти усі можливі повноваження, надані Законом та стабілізувати криміногенну ситуацію у кожному районі області,», - підсумував Анатолій Коваленко.
 
Прес-служба прокуратури Кіровоградської області
                             

кількість переглядів: 850