Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.06.2023

На захисті інтересів держави: прокурори Кіровоградщини виявили тіньові оборудки розкрадання бюджетних коштів при закупівлі вугілля для освітніх закладів

Протиправні схеми з розтрати бюджетних коштів, виділених на закупівлю вугілля для опалення шкіл та садочків, викрито прокурорами у декількох громадах Кіровоградщини, -  зокрема Знам’янки,  Олександрії, Голованівська та Новоукраїнки.  

Йдеться, зокрема про факти постачання неякісного вугілля,  яке не відповідає нормам держстандартів, постачання товару не у тій кількості та якості, що визначено звітною документацією, та безпідставне завищення ціни на товар при закупівлі. При цьому, суми привласнення  зі сторони недобросовісних постачальників та  посадовців, які зазвичай  діють у злочинній змові, сягають мільйонів гривень!
 
Прокуратура  посилює системну роботу на напрямі викриття  тіньових оборудок розкрадання бюджетних коштів. Кожному такому  випадку буде надано жорстку правову оцінку. Це недопустимі речі, особливо  в умовах війни!
 
З початку цього року прокурорами  уже виявлено   понад 20 таких фактів.  Наразі слідчими поліції розслідується 18 кримінальних проваджень вказаної категорії. У чотирьох  кримінальних провадженнях за фактами не поставки, або ж поставки неякісного кам’яного вугілля особам  уже повідомлено про підозру. Частину обвинувальних актів стосовно  спритних та недобросовісних постачальників  товарів освітнім закладам, а також посадовців відділів освіти громад за процесуального керівництва прокурорів Кіровоградщини, скеровано на судовий розгляд. Подальшу оцінку їх дій надасть уже суд.
 
Зокрема, за процесуального керівництва Новоукраїнської окружної прокуратури завершено досудове розслідування стосовно начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму однієї із територіальних громад за фактом розтрати майна у особливо великих розмірах та службового підроблення (ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України).
 
Слідством встановлено, що керівник відділу освіти  у змові з підрядником реалізували протиправну схему з привласнення та розтрати бюджетних коштів, виділених на закупівлю вугілля для опалення освітніх закладів громади. Зокрема, підозрювана, склала та підписала  недостовірні накладні про постачання вугілля у кількості та за сумою, що  була визначена умовами договору. За вказаними документами з бюджету було проведено безпідставну оплату 940 тис грн за  фактично не поставлену частину вугілля.
Як ми повідомляли раніше, обвинувальний акт стосовно директора підрядної організації, який здійснював поставку цього кам’яного вугілля, наразі перебуває на  судовому розгляді.
 
За скоєне обом обвинуваченим загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування здійснювали слідчі Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 240