Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2023

Прокуратура вимагає упередити вибуття цінних земель природно-заповідного фонду у приватну власність

Прокурори Кіровоградщини  у судовому порядку  відстоюють право держави  на об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення -  заповідники, урочища, парки та вимагають від  місцевих органів влади негайно вжити заходів до їх збереження.

За словами керівника Спеціалізованої екологічної прокуратури  Кіровоградської обласної прокуратури Ярослава Підлубного,  факти отримання  у приватну власність земель природно-заповідного фонду не допустимі.
Прокурори з’ясували, що однією із основних причин отримання приватними особами земельних ділянок на території заповідників є невиконання органами та установами, яким передано ці об’єкти  під охорону, своїх прямих обов’язків. Йдеться про виготовлення необхідної документації із землеустрою та винесення в натурі (на місцевості) меж кожного конкретного об’єкту природно-заповідного фонду.
Захищаючи інтереси держави прокуратура реагує на такі порушення та  вживає заходів до упередження фактів вибуття цінних земель заказників  із державної власності у приватну.
Прокурори довели у суді бездіяльність відповідних органів зобов’язавши їх виконати свої обов’язки щодо охорони кількох об’єктів заповідного фонду на території області. Загальна площа цінних земель становить більше 120  га.  Мова йде про урочище «Сальківське», заказник «Скалки» та урочище «Кучери», що розташовані на території Голованівщини.
Наразі до суду  скеровано позовну заяву щодо виготовлення документації із землеустрою та встановлення меж ще одного такого об’єкту, який належить Онуфріївській громаді.
Системна та послідовна робота прокурорів із  захисту територій та об’єктів природно заповідного фонду від протиправних посягань триває.

кількість переглядів: 765