Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.03.2023

Свідоме ухилення від мобілізації є загрозою нашої обороноздатності – керівник обласної прокуратури Ян Стрелюк

 “В час, коли Україна протистоїть відкритій військовій агресії РФ переважна більшість наших громадян з високою відповідальністю ставиться до свого прямого  військового обов’язку захищати країну. Однак свідоме ухилення від надважливого процесу  мобілізації -  це безумовно загроза обороноздатності країни, - переконаний очільник Кіровоградської обласної прокуратури Ян Стрелюк. Органи прокуратури максимально сприятимуть роботі  територіальних центрів комплектування та  соціальної підтримки  у виконанні ними першочергових мобілізаційних завдань, а також вимагатимуть у судах для чоловіків-ухилянтів максимального покарання. Окремо звертаю увагу керівників підприємств області щодо сприяння мобілізації”.

З початку  повномасштабного вторгнення  країни-агресора на територію України правоохоронними органами Кіровоградщини проводиться системна робота як  щодо   виявлення  фактів перешкоджанню законній діяльності Збройних сил України (ст.114-1 КК України), так і щодо ухилень від призову за мобілізацією (ст.336 КК України).  Згідно статистичним даним  у регіоні  зареєстровано понад 40 кримінальних проваджень за фактами ухилення від призову на військову службу. Частина обвинувальних актів наразі перебуває на розгляді у судах, по окремим з них  уже винесені обвинувальні вироки.
Наприклад, Кропивницькою окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт відносно мешканця обласного центру, який свідомо відмовився від проходження військової служби. За версією слідства, обвинувачений прибув до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки по повістці, однак у присутності працівників територіального центру відкрито відмовився від відправки у війська для подальшого проходження військової служби. Наразі обвинуваченому загрожує  до 5 років  позбавлення волі
.

кількість переглядів: 957