Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.03.2023

Ліс має залишатися лісом: прокурори через суд домоглися збереження земель лісгоспу

    За позовом Голованівської окружної прокуратури державі повернуто земельну ділянку державного лісового фонду вартістю понад пів мільйона гривень.

Прокурори вжили заходів щодо збереження земель  державного лісового фонду. 
Частина земель  лісу незаконно була включена до земель сільськогосподарського призначення, що мало наслідком її вибуття із власності держави та постійного  землекористувача – ДП «Оникіївське лісове господарство». Суд скасував державну реєстрацію землі  в Державному  земельному кадастрі та речове право комунальної власності на неї територіальної громади, відновивши в такий спосіб становище, яке існувало до порушення – землі повернулися державі.
Нещодавно за позовом цієї ж прокуратури було повернуто 3,5 га земель держлісфонду на території Голованівського району, які незаконно  вибули з власності держави та перебували в користуванні приватного товариства для цілей, пов’язаних з добуванням надр.
 
Довідково:
Ліси є нашим національним багатством і надбанням, а захист лісової екосистеми одне з головних завдань держави.
І лісове і земельне законодавство містить вимоги щодо охорони та захисту лісів. Так, Лісовий кодекс України передбачає вжиття заходів, спрямованих на збереження лісів від знищення, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, а також раціональне використання. Земельний кодекс України до охорони земель включає: забезпечення раціонального землекористування; захист лісових земель від необґрунтованого їх вилучення для інших потреб.

кількість переглядів: 969