Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.01.2023

Робота органів прокуратури Кіровоградської області з розгляду звернень і запитів у 2022 році

Органами прокуратури Кіровоградщини упродовж 12 місяців 2022 року опрацьовано 4,3 тис. звернень.

Із вказаної кількості звернень по суті вирішено 2,1 тис. Обґрунтованими визнано доводи 68 заявників. Найбільшу кількість звернень (756) вирішено обласним апаратом. У розрізі окружних прокуратур: Кропивницька – 579, Знам’янська – 289, Олександрійська – 230, Новоукраїнська – 107 та Голованівська – 103. Переважно звернення стосувалися питань досудового розслідування (1392), участі у кримінальному провадженні в суді (278) та нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства (130). Громадянами порушувалися також питання додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів – 25; представництва інтересів держави в суді – 18, кадрових питань та охорони навколишнього природнього середовища по 10, охорони прав дітей – 4 та інші.
 До органів прокуратури області продовжують надходити звернення, розгляд яких не відноситься до компетенції прокуратури. Відповідно до вимог ч. 3 ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» до інших відомств для вирішення скеровано 1062 таких звернення (або 24%). У результаті розгляду 404 звернень внесені відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, у тому числі за фактами порушення законів та звичаїв війни. Наголошуємо, що обсяг повноважень органів прокуратури та порядок їх реалізації визначено ст. 131-1 Конституції України, ст. 2 Закону України «Про прокуратуру». Згідно із законодавчими змінами органи прокуратури позбавлені повноважень щодо проведення перевірок за додержанням і застосуванням законів та представництва інтересів громадянина у суді.
В умовах дії воєнного стану (до 19 лютого 2023 року) та карантинних обмежень (до 30 квітня 2023 року) громадяни можуть реалізувати своє конституційне право на звернення до органів прокуратури за допомогою поштового та електронного зв’язку, через спеціально визначені скриньки, розміщені в приміщеннях прокуратур усіх рівнів, або на телефони «гарячої лінії». Торік, телефоном «гарячої лінії» прийнято 360 звернень, електронною поштою подано - 399. Інформацію про можливі шляхи звернення до органів відомства висвітлено у мережі Інтернет на офіційному вебсайті Кіровоградської обласної прокуратури, а також розміщено у роздрукованому вигляді в доступних для громадян місцях обласної та окружних прокуратур.
Органами прокуратури області й надалі будуть вживатися заходи щодо забезпечення об’єктивного, всебічного і своєчасного розгляду звернень і запитів, та реального поновлення порушених прав громад.

кількість переглядів: 890