Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.12.2022

Прокуратура комплексно підійшла до захисту прав підлітка, позбавленого батьківського піклування, який скоїв крадіжку

    За результатами втручання ювенальних прокурорів Кропивницької окружної прокуратури підлітку, який позбавлений батьківського піклування та мав конфлікт із законом, оформлено паспорт громадянина України, покращено умови проживання у гуртожитку ліцею, забезпечено належне харчування, а також виплату стипендії.

Зокрема, встановлено, що неповнолітній уперше вчинив замах на крадіжку бездротових навушників та адаптеру зарядного пристрою з магазину.. На підставі угоди про визнання винуватості за скоєне судом йому призначено покарання у виді громадських робіт 100 годин (ч. 2 ст.15 ч.4 ст.185 КК України). 
Водночас, під час досудового слідства, ювенальним прокурором з’ясовано, що хлопець проживає у кімнаті гуртожитку професійного ліцею та перебуває на повному державному утриманні навчального закладу. Проте, належні умови для проживання дитини адміністрацією гуртожитку не створені. Більш того, неповнолітній не мав паспорту, а тому не отримував належні до виплат суми стипендії та компенсації щодо харчування.
З огляду на викладене, реалізуючи комплексний підхід до вивчення передумов вчинення дитиною правопорушення, ювенальним прокурором скеровано листи до адміністрації навчального закладу, а також служби у справах дітей та Кіровоградської обласної ради для невідкладного вжиття відповідних заходів та реагування на бездіяльність адміністрації ліцею.
Як результат, на момент вирішення справи у суді хлопцю оформлено паспорт громадянина України, покращено умови проживання, забезпечено належне харчування, а також виплату стипендії, починаючи з дати зарахування до закладу.
Наголошуємо, що для ювенальних прокурорів Кіровоградщини виключно покарання дитини, яка вперше потрапила у конфлікт із законом, не є першочерговим завданням. Передусім важливим є саме вивчення причин такої поведінки та передумов, які призвели до скоєння злочину або проступку неповнолітнім, а також можливість захисту права дитини у межах наданих законодавством повноважень.

кількість переглядів: 345