Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.09.2022

На Кіровоградщині припинено діяльність злочинної організації на чолі з «смотрящим» за виправною колонією

    Так званому «смотрящему» та ще шістьом членам злочинної групи, які налагодили канал постачання на територію однієї із виправних установ Кіровоградщини наркотичних засобів та їх збут серед засуджених  за процесуального керівництва Кіровоградської обласної прокуратури повідомлено про підозру (ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307, ч. ч. 2, 5 ст. 255 КК України).

За даними досудового слідства, злочинну організацію створив так званий «смотрящий» за колонію, (раніше неодноразово судимий), який встановив  контроль над засудженими, які відбували покарання у виправній установі.  Прийнявши на себе усю повноту неформальної влади над ув’язненими  «смотрящий» забезпечив контроль над надходженням на територію установи заборонених в обігу речей та наркотичних засобів та психотропних речовини - метадону, амфетаміну, канабісу. До протиправної діяльності залучив інших в’язнів та осіб з волі. Між учасниками злочинної організації були чітко розподілені ролі та обов’язки щодо придбання, переправлення та маскування  того чи іншого наркотичного чи психотропного засобу. Наркотичні засоби  на територію колонії потрапляли через поштовий зв’язок, у посилках, замасковані у найрізноманітніші продукти харчування, ліки, засоби особистої гігієни, а також під час особистих побачень.
Під час проведення слідчих дій задокументовано 12 таких фактів передачі наркотичних засобів.
За процесуального керівництва прокурорів, із залученням бійців РПОП ГУНП в Кіровоградській області, поліцейськими УСР проведено 15 санкціонованих обшуків у приміщення держустанови, домоволодіннях фігурантів та автомобілях, за результатами яких виявлено та вилучено наркотичні засоби та  психотропні речовини - метадон, амфетамін, канабісмобільні телефони, грошові кошти, флеш-накопичувачі, банківських карти, сім-карти,  чорнові записи, фіскальні чеки до поштових відправлень.
Наразі протиправну діяльність членів злочинної групи припинено. «Смотрящему» за установою та його довіреним особам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307, ч. ч. 2, 5 ст. 255 КК України (незаконне придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту наркотичних засобів та передачу їх з цією метою у місця позбавлення волі, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Готуються клопотання до суду щодо обрання запобіжних заходів у виді тримання під вартою.
Досудове розслідування здійснюють слідчі слідчого управління ГУНП у Кіровоградській області, оперативний супровід - управління стратегічних розслідувань у Кіровоградській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.
Примітка, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 154