Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.05.2021

За втручання прокуратури три земельні ділянки, які у протиправний спосіб потрапили у приватну власність, повернуто територіальній громаді

   Кропивницьким апеляційним судом задоволено дві апеляційні скарги прокурора та скасовано судові рішення, на підставі яких з власності територіальної громади у приватну власність протиправно вибуло три земельні ділянки загальною площею понад 10 га.

Так, у ході моніторингу інформації, розміщеної у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Кропивницькою окружною прокуратурою установлено наявність судових рішень, відповідно до яких за фізичною особою визнано право власності на належні територіальній громаді земельні ділянки, оскільки ця особа набула у власність об’єкти нерухомості, які розміщені на вказаних ділянках.
Між тим, при ухваленні вказаних рішень судом неправильно застосовано приписи ст. 120 Земельного кодексу України та ст. 377 Цивільного кодексу України, які регулюють перехід права на земельну ділянку у разі набуття права на об’єкт нерухомості.
Попри очевидну протиправність вимог, в порушення інтересів територіальної громади, сільська рада позови визнала, в апеляційному порядку судові рішення не оскаржила, що стало підставою для вжиття прокурором представницьких заходів.
Завдяки прокуратурі земельні ділянки повернуться у власність Первозванівської територіальної громади.
 
   Довідково:
Відповідно до ч. ст. 377 ЦК України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

кількість переглядів: 1158