Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.05.2021

Розгляд звернень громадян: роз’яснення щодо особливостей розгляду звернень і запитів, які стосуються питань досудового розслідування

       Законодавчі зміни, які відбулися в державі упродовж останніх років, реформа системи правосуддя, правоохоронних органів, у тому числі органів прокуратури значною мірою вплинули на динаміку та характер звернень, поданих до відомства.

Упродовж 4 місяців 2021 року до органів прокуратури Кіровоградщини надійшло 1841 звернень. Із них вирішено по суті - 821, направлено до інших відомств - 492, повернуто заявникам, у передбачених чинним законодавством випадках, – 58 та за результатами розгляду 17 - внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
З огляду на функції, покладені на прокуратуру, найбільше вирішено звернень із питань досудового розслідування – 456, або 56 %, з них від учасників кримінального провадження – 196. Обґрунтованими визнано – 17 звернень.
Значна частина таких звернень стосувалася незгоди з рішеннями, діями чи бездіяльністю слідчих, дізнавачів органів Національної поліції України - 161, або 20%, процесуальних керівників - 11.
Проте, слід зазначити, що зави, скарги, клопотання, які надходять до органів прокуратури з питань досудового розслідування від учасників кримінального провадження розглядаються в порядку та строках, передбачених нормами кримінального процесуального законодавства.
Звернення осіб з питань досудового розслідування, які не є учасниками кримінального провадження, вирішуються в порядку та строки, передбачені законодавством про звернення громадян.
Чинним кримінальним процесуальним законодавством визначено перелік дій та рішень слідчого, дізнавача або прокурора у кримінальному провадженні, які можна оскаржити прокурору.
Зокрема, упродовж десяти днів з моменту отримання заявником, потерпілим копії постанови слідчого про закриття кримінального провадження її можна оскаржити прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів у формі процесуального керівництва (частина 6 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України.
Також, статтею 308 Кримінального процесуального кодексу України встановлено особливий порядок оскарження прокурору вищого рівня недотримання розумних строків слідчим, прокурором під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, відповідно до якого така скарга подається підозрюваним, обвинуваченим, потерпілим чи іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, прокурору вищого рівня, який зобов’язаний розглянути скаргу протягом трьох днів після її подання.
При цьому, роз’яснюємо, що, згідно вимог частини 3 статті 17 Закону України «Про прокуратуру», під поняттям «прокурор вищого рівня» слід розуміти посадових осіб органів прокуратури, які є безпосередніми керівниками прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні.
Для прокурорів, керівників та заступників керівників підрозділів окружної прокуратури прокурором вищого рівня є керівник окружної прокуратури чи його перший заступник або заступник відповідно до розподілу обов’язків. Керівник обласної прокуратури чи його перший заступник або заступник відповідно до розподілу обов’язків є прокурором вищого рівня лише для керівника, його першого заступника та заступників керівника окружної прокуратури.
Статтею 303 Кримінального процесуального кодексу України визначено перелік рішень, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які підлягають оскарженню під час досудового провадження до слідчого судді місцевого суду, в порядку визначеному вимогами статті 306 Кримінального процесуального кодексу України, а також які не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді та ким (заявником, потерпілим, підозрюваним тощо) можуть бути оскаржені.
Таким чином, під час звернення до органів прокуратури області необхідно врахувати вищевказані особливості розгляду та вирішення звернень в рамках кримінального провадження, з метою забезпечення своєчасного реагування органами прокуратури на виявленні порушення закону для захисту та поновлення прав громадян.

кількість переглядів: 1823