Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.04.2021

На Кіровоградщині ювенальними прокурорами вперше застосовано програму Медіації для неповнолітніх

        У  Кіровоградській області вперше успішно застосовано «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Неповнолітнього мешканця Долинського району П., 2003 р/н, який з листопада 2020 року по березень 2021 року успішно пройшов Програму відновлення для неповнолітніх, звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення нетяжкого злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили середньої тяжкості тілесні ушкодження).
суд врахував той факт,  що неповнолітній вчинив правопорушення вперше, без обставин які обтяжують відповідальність, щиро розкаявся, успішно пройшов Програму відновлення, в ході якої примирився із потерпілою та відшкодував завдані збитки, кримінальне провадження закрито судом, у зв’язку зі зміною обстановки.
Робота ювенальних прокурорів спільно із колегами-медіаторами у даному напрямку триває та покликана на прискорення процесу запровадження Програми відновлення для неповнолітніх (медіації) на теренах Кіровоградщини та ранньому виведенню неповнолітніх, які конфліктують із законом із кримінального процесу. Зокрема, на даний час ще один неповнолітній правопорушник погодився пройти вказану програму.
 
Довідково:
 
Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними в чиненні кримінального правопорушення затверджена спільним наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21.01.2019 № 172/5/1 спочатку як пілотний проєкт для групи областей, а в 2020 році поширена на територію всієї держави.
Метою програми є раннє виведення неповнолітніх, які скоїли проступки та нетяжкі злочини вперше, із кримінального процесу шляхом їх звільнення від кримінальної відповідальності або покарання, за умови успішного проходження Програми відновлення, що передбачає трьохсторонній діалог за форматом правопорушник-потерпілий-адвокат-медіатор.

кількість переглядів: 1066