Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.03.2021

«Смотрящего» та шість членів злочинної організації, які займалася збутом наркотичних речовин у колонію на Кіровоградщині, судитимуть

         Кіровоградською обласною прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт відносно  організатора та шести  членів злочинної групи, за фактом поставки наркотичних засобів у виправну установу членами злочинної організації (ч.4 ст.28, ч. 3 ст. 307, ч. 2,5 ст. 255 КК України).

Наразі досудове розслідування щодо організатора та усіх членів злочинної організації, які були задіяні у злочинній схемі поставок та розповсюдження наркотичних засобів у колонію завершено. Фігурантам справи інкримінується вчинення злочинів, передбачених  ч. 3 ст. 307 (незаконне придбання, зберігання, перевезення, а також збут особливо небезпечних наркотичних речовин, збут та передача цих речовин у місцях позбавлення волі вчинені злочинною організацією)  та  ч.2 ст. 255 (участь у злочинній організації), а організатору -  ч.5 ст. 255 (створення злочинної організації) КК України.
У разі доведення  вини обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі.
 
        Обставини справи:
 
        Протиправну діяльність члени злочинної організації  розгорнули на території  обласного центру та ДУ «Кропивницька виправна колонія №6», організувавши канал постачання на територію колонію наркотичних засобів та психотропних речовин, їх збут та розповсюдження.
         Наркобізнес організував так званий «смотрящий» за спецустановою, 25-річний уродженець м. Олександрії. До протиправної діяльності залучив інших засуджених та мешканців області.  Він контролював  діяльність злочинної організації та кожного її учасника, як у виправній установі, так і  поза її межами, а також фінансові ресурси від збуту наркотиків. Ув’язненим реалізовувались  різні види наркотичних засобів - «канабіс», «метадон», «марихуана». Кожен із учасників злочинної організації відповідав за доставку визначеної групи наркотиків, які вони  отримували від своїх знайомих, що перебували на волі. «Товар» потрапляв на територію колонії шляхом «перекидів» через паркан, або через передачі. На території виправного закладу пакунок забирали ув’язнені, після чого передавали його «смотрящему». Зазвичай,  вага пакунку становила 600-700 г. За один перекид  в колонію потрапляло 10-15 пакуночків, які у свою чергу містили по  7-10 фасованих в окремі пакетики разові дози наркотичного засобу.
        Під час чергової спроби передачі наркотичного засобу шляхом перекиду пакунку на територію спецустанови двох осіб було затримано.  
         У ході проведених обшуків  у фігурантів справи виявлено та вилучено  психотропну речовину «метадон» загальною вагою близько 50 гр, наркотичний засіб канабіс вагою близько 500 гр, шприци,  мобільні телефони, банківські карти, грошові кошти та чорнові записи злочинної діяльності.
       Діяльність групи припинено завдяки спільній скоординованій роботі Управління стратегічних розслідувань в Кіровоградській області Департаменту  Стратегічних розслідувань Національної поліції України, УСБУ в області, слідчого управління ГУНП в Кіровоградській області, при силовій підтримці поліцейських РПОП, а також за  сприяння керівництва колонії.
Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 1038