Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.01.2020

Органи прокуратури повертають державі сільськогосподарські землі отримані в протиправний спосіб

У полі зору органів прокуратури Кіровоградщини - законність використання громадянами права на приватизацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для ведення особистого селянського господарства. Останнім часом спритні ділки намагаються повторно, всупереч законодавству, отримати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, незважаючи на те, що раніше ними уже було використано право на безоплатне отримання землі.

Так, упродовж 2018-2019 років на території області виявлено непоодинокі факти безпідставного набуття земельних ділянок у власність громадянами, які вже таким правом скористалися, а відтак отримали незаконні переваги порівняно з іншими громадянами, чим порушено суспільний інтерес на законність у цій сфері, оскільки кожен громадянин має право лише одноразово безоплатно отримати у власність земельну ділянку по кожному виду використання у межах норм, визначених законодавством.
Органи прокуратури активно реагуватимуть на такі незаконні дії заходами представницького характеру та активно відстоюватимуть інтереси держави, які у такий спосіб, грубо порушуються.
З початку року прокурорами з цих підстав уже заявлено до суду 6 позовів вказаної категорії з вимогою витребувати землі оціночна вартість яких становить понад 11 млн. грн з протиправного користування. Минулого року таких позовів було 11, заходами прокурорського реагування державі повернуто земельні ділянки загальною площею 8 га вартістю 6,5 млн. грн.
Органами прокуратури Кіровоградщини і надалі приділятиметься увага дотриманню вимог земельного законодавства усіма учасниками земельних правовідносин.

Довідково:
Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, проводиться один раз по кожному виду використання (ч. 4 ст. 116 Земельного кодексу України).
Відповідно до ч. 1 ст.121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектарів.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1455