Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2019

Прокурори перевірили, як проводиться соціально-виховна робота із засудженими у місцях несвободи

Працівниками прокуратури області організовано проведення перевірок на предмет додержання вимог Кримінально-виконавчого кодексу України щодо соціально-виховної роботи із засудженими, застосування до них заходів заохочення і стягнення, дострокового звільнення від відбування покарання або заміни покарання більш м’яким його видом.

Відповідно до Положення про порядок реалізації у виправних та виховних колоніях програм диференційованого впливу на засуджених до позбавлення волі у колоніях реалізуються низка типових програм, як: «Освіта», «Професія», «Правова просвіта», «Духовне відродження», «Творчість», «Фізкультура і спорт», «Подолання алкогольної та наркотичної залежності», «Підготовка до звільнення».
Вибірковою перевіркою встановлено, що є відділення установ, де засуджені фактично не охоплені зазначеними програмами. Начальниками відділень, допускаються порушення вимог ст.123 КВК України щодо участі засуджених у розроблених програмах виховного впливу. Індивідуальні програми соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими складаються шаблонно, без урахування віку, ступеня тяжкості вчиненого особою злочину, кількості судимостей, типу його темпераменту тощо. В вказаних програмах належним чином не відображаються зміни у поведінці, поглядах засуджених, відносинах з близькими та іншими засудженими, виникнення нових позитивних або негативних звичок.
Інколи соціально - виховна робота зводиться до роз’яснення умов відбування покарання чи розпорядку дня в колонії. Така робота не є соціально-виховною, а роз’яснювальною і не несе виховного впливу.

Окрм того, у ході перевірки виявлено, що всупереч вимогам законодавства, засуджені поміщені до приміщення дисциплінарного ізолятора не залучаються до праці. Це фактично знецінює даний ефективний вид дисциплінарного впливу на порушників, не сприяє зміцненню режиму тримання засуджених і в цілому правопорядку в установі.
Адміністрацією установи допускаються порушення при переведенні засуджених до приміщення камерного типу (ПКТ).
Так, підставою для приймання та тримання засуджених у ПКТ є рішення суду про переведення засудженого до ПКТ.
Разом з тим адміністрацією установи неналежним чином готуються документи до суду про переведення засуджених до ПКТ, не надаються об’єктивні матеріали, що доводять факти порушень режимних вимог засудженими та необхідності їх обов’язкового поміщення до вказаних камерних приміщень.
Кріма того у ході перевірки виявлено грубі порушення процедури притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності в слідчому ізоляторі. Встановлено підстави для скасування 39 дисциплінарних стягнень відносно 19 засуджених.
З метою поновлення конституційних прав засуджених, прокуратурою області начальнику ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» внесено вказівку, яку розглянуто та задоволено, 39 дисциплінарних стягнень скасовано.

Поточного року органами прокуратури області керівникам виправних установ ДКВС України в області внесено 6 документів прокурорського реагування з питань соціально – виховної роботи із засудженими, при застосуванні стягнень і заохочень, з них 3 вказівки внесені під час виконання завдання. На даний час розглянуто 4 вказівки прокуратури із вжиттям заходів до усунення порушень законодавства.
Крім того цьогоріч, за документами прокурорського реагування, скасовано 42 акти про накладення на засуджених дисциплінарних стягнень, з них один про поміщення засудженого до ДІЗО, а одну особу звільнено з ПКТ.


Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1472