Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.04.2019

Прокуратура стурбована низьким рівнем профілактичної роботи зі «складними» підлітками

Органами прокуратури області вивчено та узагальнено стан виконання територіальними органами Національної поліції та уповноваженого органу з питань пробації визначених Законами України «Про Національну поліцію», «Про пробацію», Кримінально – виконавчого кодексу України у сфері превентивної та профілактичної роботи з підлітками, які вступили в конфлікт із законом за період 2018 року.

Попри сталу тенденцію до зниження рівня підліткової злочинності на території області, прорахунки в діяльності спеціально уповноважених органів з питань профілактики вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень серед неповнолітніх продовжують мати місце до цього часу.
Здебільшого виявлені місцевими прокуратурами недоліки пов’язані з формальним підходом до профілактичної роботи без врахування соціально-психологічної характеристики неповнолітніх, відсутності індивідуального підходу до кожної дитини.
Викликає занепокоєння недостатня робота з підлітками, які відносяться до так званих «груп ризику», що зрештою призводить до вчинення останніми нових злочинів, та як наслідок - невідворотнє покарання у вигляді перебування в місцях несвободи. Так, до прикладу, неповнолітнім, під час перебування на профілактичному обліку одного із територіальних відділів поліції області вчинено 4 нових кримінальних правопорушення, які відносяться до злочинів проти власності, а також проти статевої свободи та недоторканності, що за своїм характером є тяжкими та особливо тяжкими.
За недостатнього контролю з боку територіальних органів Нацполіції допущено факти вчинення неповнолітніми злочинів під час перебування ними в умовах домашнього арешту – як запобіжного заходу, застосованого за вчинення попереднього кримінального правопорушення.
Загалом за результатами проведених перевірок органами прокуратури області внесено 22 документи прокурорського реагування, більшість з яких наразі перебуває на розгляді.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1872