Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2019

Прокуратура перевірила стан додержанням прав узятих під варту та засуджених осіб на охорону здоров’я

Прокуратурою області проаналізовано питання забезпечення прокурорського нагляду за додержанням законодавства та відомчих нормативних актів у спеціальних палатах територіальних закладів охорони здоров’я, де проводиться лікування узятих під варту та засуджених осіб.

За результатами проведених перевірок в спецпалатах територіальних лікувальних закладів регіону прокурорами виявлено низку порушень законодавства та відомчих нормативних актів.
Переважна більшість спеціальних палат, в яких повинні проходити стаціонарне лікування затримані і взяті під варту особи не відповідають вимогам чинного законодавства. Їх санітарно-технічний стан є вкрай не задовільним, обладнання не відповідає встановленим нормам.
Зокрема, не всі спеціальні палати забезпечені природнім освітленням. Більшість з них не мають окремого санітарного вузла, а якщо він і є, - то розміщений у напівпідвальних приміщеннях. Вхідні двері усіх палат не обладнані врізними замками, оглядовими вічками та ланцюжками для обмеження їх відкривання.
Всі без винятку спеціальні палати всупереч вимогам законодавства, не забезпечені відеоспостереженням (відеокамерами для ведення дистанційного нагляду) та охоронно-тривожною сигналізацією.
Наведені факти унеможливлюють надання якісних медичних послуг ув’язненим та забезпечення належного контролю за їх поведінкою.
Загалом, за результатами проведених перевірок, керівниками місцевих прокуратур області внесено 14 документів прокурорського реагування для усунення виявлених порушень. Наразі документи перебувають на розгляді.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1581