Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.02.2019

Прокуратура торік повернула з протиправного користування у власність держави 1279 га земель

Зважаючи на сільськогосподарське спрямування Кіровоградщини питання додержання вимог земельного законодавства є пріоритетним напрямком представницької діяльності органів прокуратури області.

Минулого року захищаючи інтереси держави у земельній сфері прокурорами до судів скеровано 62 позови на суму понад 128 млн. грн. Судами задоволено 57 прокурорських позовів майже 78 млн. грн., ще 25 справ ( на суму 35,7 млн. грн) наразі перебувають в провадженні суду.
Розпочато 14 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин.
Вжитими органами прокуратури заходами на виконання судових рішень державі повернуто земельних ділянок загальною площею 1279 га вартістю понад 46 млн. грн.
Як приклад, Господарським судом області задоволено позовні вимоги керівника Новоукраїнської місцевої прокуратури в інтересах ГУ Держгеокадастру в області до одного з фермерських господарств про витребування земельної ділянки площею 30 га, вартістю 15,2 млн. грн., які були надані у постійне користування громадянам (які потім померли, а вказана категорія земель спадкуванню не підлягає) для створення фермерських господарств.
Торік прокурорами виявлялися факти незаконного розпорядження землями державної власності.
Зокрема, задоволено позовні вимоги прокурора до сільськогосподарського товариства про визнання незаконним та скасовання рішення сесії Кам’янобрідської сільської ради Благовіщенського району. Договори на управління майном визнано недійсними, а земельні ділянки, загальною площею 66 га вартістю 33,6 млн.грн. добровільно повернуто під час судового розгляду у державну власність.
Також прокурорами вживалися заходи представницького характеру стосовно протиправного відведення у власність земель водного фонду.
За позовом Знам’янської місцевої прокуратури державі повернуто землі водного фонду, що розташовані на території двох сільських рад Маловисківського району. Суд зобов’язав фізичну особу повернути безпідставно набуте майно, а саме - земельні ділянки державної власності із земель водного фонду площею 38 га, що розташовані на території Березівської сільської ради нормативно-грошовою оцінкою 249 тис гривень та земельної ділянки площею 86 га, на території Нововознесенської сільської ради, вартістю 604 тис гривень.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1618