Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.12.2018

Прокуратура зобов’язала підрядника повернути незаконно отримані кошти, призначені для закупівлі продуктів харчування для дитячих садочків

Центральним апеляційним господарським судом підтримано позицію прокуратури Кіровоградської області та 05.12.2018 залишено без задоволення апеляційну скаргу відповідача - ТОВ «ВКФ Оксамит» на рішення господарського суду Кіровоградської області від 09.08.2018 у справі про задоволення позову заступника прокурора Кіровоградської області в інтересах держави в особі Східного офісу Держаудитслужби України та управління освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради до ТОВ «ВКФ Оксамит» про визнання додаткових угод недійсними та стягнення майже 300 тисяч грн.

Нагадаємо, що прокуратурою Кіровоградської області встановлено, що за результатом проведення торгів щодо закупівлі м’яса у 2017 році для дошкільних навчальних закладів між управлінням освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради та ТОВ «ВКФ «ОКСАМИТ» укладено договір про закупівлю товарів за державні кошти від 20.03.2017. Однак, між замовником та постачальником, відразу після укладення угоди щоденно укладалися 12 додаткових угод, кожного разу збільшуючи ціну за одиницю товару на 10 %, без зміни суми договору
Таким чином, внаслідок укладення додаткових угод, ціну за кілограм м'ясо свинини збільшено з 56 грн. 21 коп. до 119 грн. 79 коп. за 1 кг, тобто на 63,58 грн. (113% від первинної ціни). Аналогічно виросла ціна за тушки курей, а саме збільшено з 33 грн. 11 коп. до 57 грн. 00 коп. за 1 кг, тобто на 23,89 грн. (72 % від первинної ціни), тобто ціни стали вищими за пропозиції інших учасників під час проведення торгів.
Ювенальним прокурором у суді доведено, що коливання ціни товару на ринку кожного разу при укладенні всіх додаткових угод на 10 % сторонами договору жодним чином не обґрунтовано та документально не підтверджено, у зв’язку з чим ними не дотримано вимоги п.2 ч.4 статті 36 Закону України «Про публічні закупівлі» та безпідставно змінено істотні умови договору.
Тож судами першої та апеляційної інстанції наразі підтверджено факт незаконності підвищення цін на продукти харчування та витрачання бюджетних коштів, незважаючи на те, що позивачем в особі управління освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради, на користь якого присуджено відшкодування коштів, не підтримано позов.
На даний час рішення суду вступило в закону силу, вживаються заходи щодо примусового стягнення коштів з відповідача.
Робота ювенальних прокурорів Кіровоградщини у даному напрямі триває на системній основі.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1879