Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2019

Представницька діяльність прокуратури як спосіб ефективного захисту інтересів держави

У минулому році завдяки активній роботі органів прокуратури Кіровоградщини підвищено ефективність представницької діяльності на пріоритетних напрямах.

Про це повідомила начальник Управління прокуратури області Зоя Федунець.
За її словами органи прокуратури регіону активізували роботу із захисту в судовому порядку інтересів держави від неправомірних посягань у земельній та природоохоронній сферах, у сфері державної та комунальної власності, а також у бюджетній сфері, у тому числі при закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.
Минулого року судами відкрито провадження у справах за позовами прокурорів на загальну суму 190 млн. грн. Реально виконано судових рішень за позовами прокурорів на суму на 53,8 млн. грн.
Як і в позаминулому році, найбільше прокурорами приділялася увага захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.
Завдяки прокуратурі державі повернуто 1279 га земельних ділянок вартістю яких становить понад 45 млн. грн.
Новоукраїнською місцевою прокуратурою вжито заходів та повернуто до державної власності самовільно зайняті фермерським господарством земельні ділянки загальною площею 38 га, вартістю понад 19 млн гривень.
Суттєво покращено представницьку діяльність у бюджетній сфері. У цій сфері заявлено позовів на 16 млн. грн., більшість з яких судами розглянуто на загальну суму 10,3 млн. грн.
До прикладу, органами прокуратури області виявлено, що під час закупівель за бюджетні кошти Вільшанською селищною радою Кіровоградської області укладено 9 договорів з поточного ремонту робіт вулиць на загальну суму понад 1 млн гривень. Всупереч вимогам закону замовник робіт, під час укладення договорів ухилився від проведення процедури закупівлі послуг шляхом дроблення сум та укладенням однотипних договорів з одного і того ж предмету закупівлі з одним і тим же підрядником. Рішенням суду позовні вимоги прокурора задоволено у повному обсязі.
Органами прокуратури вжито заходів щодо відшкодування збитків, завданих державі порушеннями вимог природоохоронного законодавства.
Зокрема, Новоукраїнською місцевою прокуратурою виявлено факти порушення природоохоронного законодавства в частині незаконної передачі громадянину в оренду водного об'єкту площею понад 22 га вартістю 11,1 млн. грн. в Гайворонському районі.
Оскільки договір оренди водойми укладено з порушеннями прокуратурою до суду скеровано позовну заяву про визнання його недійсним та зобов’язання повернути земельну ділянку в державну власність. Судом позовні вимоги прокурора задоволено повністю.
За словами Зої Федунець, у минулому році органами прокуратури області проводилась системна робота, спрямована на недопущення фактів порушення інтересів держави у сфері державної та комунальної власності. Прокуратура області в судовому порядку домоглась повернення до державної власності незаконно відчуженого цілісного майнового комплексу Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів вартістю понад 24 млн грн.
Загалом за майновими вимогами прокурорів в інтересах держави торік судами задоволено позовів на загальну суму 127 млн. грн.
Робота в цьому напрямку триває.


Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1420