Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2018

На Світловодщині прокуратурою попереджено незаконне вибуття з володіння держави сільськогосподарських земель вартістю 2,8 млн грн

Знам’янською місцевою прокуратурою забезпечено повне реальне виконання рішень апеляційного суду Кіровоградської області та Верховного суду, якими задоволено позовні вимоги прокуратури про визнання недійсними трьох договорів оренди землі та повернення у власність держави земельних ділянок сільськогосподарського призначення вартістю 2,8 млн грн.

Установлено, що наказами Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області незаконно надано в оренду громадянину три земельні ділянки на території Захарівської сільської ради Світловодського району площею 185 га з порушенням процедури, визначеної Земельним кодексом України. Водночас, громадянин – орендар незаконно передав права користування земельними ділянками іншій юридичній особі – фермерському господарству, яке сам і заснував.
Прокуратура через суд домоглася скасування незаконних наказів, визнання договорів оренди землі недійсними та повернення у державну власність вказаних земель.
Незаконні правовстановлюючі документи на землю скасовані, її повернуто у власність держави, а державним реєстратором на виконання вимог прокуратури внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відповідні відомості про скасування права оренди громадянина та інших похідних речових прав користування земельними ділянками фермерським господарством, якому їх було протиправно передано.
Проте, фермерським господарством до Кіровоградського окружного адміністративного суду оскаржено зазначене рішення державного реєстратора про скасування похідних речових прав фермерського господарства на землю.
Крім того, одним з державних реєстраторів області за заявою фермерського господарства внесено до Державного реєстру речових прав відомості про скасування права власності держави на земельні ділянки.
Місцевою прокуратурою здійснено вступ у адміністративну справу в інтересах держави на стороні відповідача - державного реєстратора.
За принципової процесуальної позиції прокурора, яким здійснено вступ у адміністративну справу за позовом фермерського господарства до державного реєстратора про скасування рішення, судом у задоволенні вказаних позовних вимог відмовлено в повному обсязі, як наслідок попереджено незаконне вибуття з володіння держави 185 га сільськогосподарських земель, вартість 2,8 млн грн, а державним реєстратором на виконання вимог прокуратури внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відповідні відомості про поновлення права власності держави на зазначені земельні ділянки.


Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1608