Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.12.2017

Надати можливість для виправлення та ресоціалізації дитини – одна із пріоритетних цілей для ювенальних прокурорів

Кримінальним процесуальним законодавством України передбачено можливість виправлення неповнолітніх без покарання шляхом застосування примусових заходів виховного характеру. Проте, у окремих випадках міськрайсудами області допускаються порушення при застосуванні цих норм у ході розгляду справ відносно дітей.

Так, Маловисківським районним судом Кіровоградської області визнано раніше не судимого неповнолітнього винуватим за ч. 2 ст. 185 КК України і призначено покарання у виді позбавлення волі строком 1 рік, у подальшому звільнивши підлітка від даного покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру.
Водночас незаконність вироку, що полягала у відсутності підстав для власне призначення покарання, залишилася поза увагою захисника неповнолітнього обвинуваченого, хоча право неповнолітнього на законне та справедливе покарання порушено. Тому саме ювенальним прокурором – публічним обвинувачем вжито заходів до усунення порушень прав дитини та обґрунтовано внесено апеляційну скаргу, яку апеляційною інстанцією розглянуто і задоволено - вирок суду першої інстанції змінено, виключено призначене покарання. Хлопця передано під нагляд матері, тим самим надано шанс на виправлення без утягнення в кримінальне середовище та подальший конфлікт із законом.
Подібні заходи виховного характеру активно застосовується ювенальними прокурорами органів прокуратури Кіровоградщини, які орієнтують суди на їх застосування. Так, упродовж поточного року судами області розглянуто та задоволено 14 клопотань прокурорів про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру.

Примітка: заходи виховного характеру передбачені ст. 105 Кримінального кодексу України та застосовуються щодо неповнолітніх за злочини невеликої та середньої тяжкості, за умов щирого каяття, подальшої бездоганної поведінки дитини. Види: застереження; обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; передача під нагляд батьків та інших осіб; покладення на неповнолітнього, який досяг 15-ти років і має майно, обов’язку відшкодувати заподіяні майнові збитки; направлення до спеціальної навчально-виховної установи для дітей та підлітків на строк до 3 років.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 1709