Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.03.2016

Прокуратура поновила права 43 дітей, які конфліктують із законом

За актами реагування ювенальних прокурорів регіону до дисциплінарної та матеріальної відповідальності притягнуто 9 службових осіб територіальних підрозділів КВІ та Національної поліції в області за неналежний рівень організації роботи з неповнолітніми, які перебувають в конфлікті з законом. Крім того, за результатами розгляду зазначених актів реагування поновлено права 43 неповнолітніх правопорушників.

Так, органами прокуратури проведено ґрунтовний аналіз причин виникнення негативної тенденції до зростання рівня злочинності серед підлітків, що спостерігається на території Кіровоградщини упродовж останніх років.
Як з’ясовано, поряд з об’єктивними чинниками, як то конфліктний клімат всередині родини, виховання дітей в неповних родинах або ж взагалі без батьків, важкий матеріальний стан в сім’ї, неналежний рівень правового виховання, не другорядне значення відіграють і недопрацювання органів та установ, які уповноважені державою на здійснення профілактики підліткової злочинності, організації соціально-виховної та психологічної роботи із дітьми, які вступили в конфлікт із законом, створення умов для виправлення і ресоціалізації таких дітей.
В першу чергу, мова йде про органи Національної поліції України та кримінально-виконавчої інспекції Державної пенітенціарної служби України.
Перевірки, проведені в діяльності територіальних підрозділів зазначених відомств виявили ряд суттєвих недоліків та прорахунків в організації їх роботи на вказаному напряму.
До прикладу, одним із місцевих підрозділів Національної поліції до цього часу не поставлено на профілактичний облік неповнолітнього, попри те, що останнього притягнуто до кримінальної відповідальності ще на початку поточного року.
Недоліки при формування особових справ дітей допускаються майже всіма підрозділами поліції.  Іншими типовими порушеннями виступають неповнота зібраних матеріалів щодо оточення дитини, самоусунення від активної профілактично-роз’яснювальної роботи з неповнолітніми на місцях, не повідомлення соціальних служб про постановку неповнолітніх правопорушників на облік та про зняття з такого обліку.
Крім того, ювенальними прокурорами встановлені ряд системних порушень у частині дотримання працівниками підрозділів КВІ вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо ведення персонального обліку засуджених неповнолітніх, звільнених від відбування покарання з випробуванням, здійснення контролю за їх поведінкою, додержання ними упродовж іспитового строку громадського порядку і виконання покладених судом обов'язків.
Найбільше занепокоєння викликає скоєння неповнолітніми повторних кримінальних правопорушень. Таких випадків упродовж минулого року було 7. При цьому кожному з них передувала неповнота проведеної роботи територіальними підрозділами КВІ та Національної поліції роботи з такими підлітками, адже попри її проведення неповнолітніми знову вчинено нові, більш тяжкі злочини. Зазначені факти не залишено поза увагою ювенальних прокурорів.
Підсумовуючи результати перевірок, слід зауважити, що самоусунення працівників місцевих підрозділів поліції та кримінально – виконавчої інспекції щодо належного рівня індивідуальної профілактичної роботи з неповнолітніми правопорушниками призводить до формування в дітей стійкого відчуття безкарності, що в подальшому зумовлює скоєння повторних більш тяжких злочинів, переважно корисливого спрямування. Саме на цьому, а також необхідності підвищення рівня ефективності взаємодії між відомствами наголошено у актах реагування прокурорів місцевого та регіонального рівня, а також прокуратури області, яких загалом під час перевірки внесено 13. 
За результатами розгляду зазначених актів реагування поновлено права 43 дітей. Крім того, з огляду на явний характер допущених порушень, до дисциплінарної та матеріальної відповідальності притягнуто 9 службових осіб. 
 
Прес-служба прокуратури Кіровоградської області
 

кількість переглядів: 1734