Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.12.2015

Діти, потерпілі від злочинів, - в полі зору прокурорів

В умовах становлення ювенальної юстиції в Україні, проблема захисту прав дітей, які постраждали від кримінального правопорушення, а саме відшкодування їм шкоди, на даний час лишається актуальною.

З початку року до суду направлено 60 кримінальних проваджень, в яких визнано потерпілими неповнолітніх осіб. Безпосередньо неповнолітнім особам завдано матеріальних збитків на суму 60 тис. грн. В інтересах дітей до суду звертались з позовами щодо відшкодування матеріальних збитків як їх законні представники так і процесуальні прокурори.
Актуальним аспектом в поточному році було відшкодування майнової шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями життю та здоров’ю неповнолітніх. У провадженнях про данні кримінальні правопорушення відшкодуванню підлягали матеріальні збитки, спричинені внаслідок заподіяння смерті або каліцтва, витрати на поховання або лікування, а також моральна шкода.
Зокрема, процесуальними прокурорами в кримінальних провадженнях проти життя та здоров’я неповнолітніх пред’явлено 10 позовів щодо відшкодування витрат на лікування потерпілих від злочинів на загальну суму 34 тис грн.
Застосовуючи комплексний підхід до охорони дитинства, прокурорами вживаються заходи для поновлення прав дітей у випадках порушення їх батьками.
До прикладу, судом задоволено позов прокурора Добровеличківського району про позбавлення батьківських прав матері, яка намагалась здійснити вбивство шляхом повішання двох своїх малолітніх дітей. Крім того, в рамках розгляду кримінальної справи процесуальним прокурором подано позов до матері щодо відшкодування вартості лікування потерпілих дітей в Добровеличківської ЦРЛ та КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей з притулковими групами» Кіровоградської обласної ради. Наразі позов разом із кримінальним провадженням перебуває на розгляді в суді.
Ювенальними прокурорами щоденно здійснюється моніторинг всіх подій з дітьми, насамперед щодо залишення дітьми сімей, навчальних закладів всіх рівнів, спеціальних установ, їх госпіталізацію осіб з діагнозами алкогольного, наркотичного чи іншого отруєнь або внаслідок отримання тілесних ушкоджень, самогубств, спроб суїциду, інших нещасних випадків з дітьми та подій, пов’язаних із порушенням прав і свобод дітей. Найбільш резонансні випадки невідкладно беруться на контроль та супроводжуються до прийняття законних рішень в інтересах дітей.
 
Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

кількість переглядів: 2066