Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2015

Прокурор області: Корупцію вдасться побороти, коли саме суспільство цього дійсно захоче

Інтерв'ю прокурора області Анатолія Коваленка виданню "Рідний Кіровоград"

Ще недавно під прокуратурою області палали бочки з дровами і шини – так активісти з Кіровограда і районів протестували проти бездіяльності її тодішніх очільників та вимагали їхнього звільнення.  Врешті-решт, на початку лютого обласну прокуратуру очолила узгоджена з громадськістю людина, наш земляк Анатолій Коваленко. Задля призначення нового керівника місцеві майданівці і самооборонівці  кілька разів особисто зустрічалися з тодішнім  Генеральним прокурором України Віталієм Яремою і таки довели, що громада може впливати на ключові кадрові призначення. Відтоді минуло півтора місяця. Що новому прокурору вдалося зробити за цей час та що планує, наш кореспондент запитав у нього особисто.
- Анатолію Івановичу, не зважаючи на те, що ви є нашим земляком, народилися і працювали на Кіровоградщині, поза вашим професійним колом про вас дуже мало інформації. Розкажіть, будь ласка, про себе.
- Із задоволенням. Моїм рідним містом є Олександрія. Я народився і виріс в сім’ї фронтовика. Мій батько був учасником Великої Вітчизняної війни, і завжди був для мене прикладом. Після армії вирішив їхати в Одесу, вступати до Одеського державного університету. По його закінченні, за направленням потрапив в прокуратуру Кіровоградської області. Пройшов всі щаблі: помічника, слідчого, прокурора району, начальника відділу прокуратури області, прокурора міста. У 2003 році мене перевели на службу до Генеральної прокуратури України. Потім працював прокурором Одеси. Загалом – звичайна біографія. 
 - Рік тому в Україні відбулася Революція гідності, але корупція, проти якої зокрема виступали учасники протестних акцій, як і раніше гальмує рух держави і суспільства вперед. Як на вашу думку, чи вдасться нам здолати це явище в осяжному майбутньому зважаючи на те, що в прокуратурі залишилися практично ті самі люди, які за всі роки так і не змогли її побороти?
- Боротьба з корупцією – один із пріоритетів у роботі органів прокуратури України в цілому та прокуратури Кіровоградщини зокрема. 19 лютого я провів координаційну нараду з усіма правоохоронними структурами області. Поставив конкретні завдання. Розроблено низку заходів, вони уже виконуються, в чому можна переконатися з інформації, яку ми доводимо до громадськості. Але мені хотілося б зауважити, що таке явище як корупція вдасться побороти не лише силами правоохоронних органів, а коли саме суспільство буде цього дійсно хотіти. І таку боротьбу кожен почне із себе: не давати хабарів, повідомляти правоохоронні структури про вимагання, перестане «віддячувати» чиновникам, лікарям та іншим за те, що є їхньою роботою, перестане через хабарі «вирішувати» земельні питання, а йтиме законним шляхом. 
У прокуратурі ж дійсно в більшості своїй залишилися ті самі люди. Не зважаючи ні на що, основна частина кадрового складу – свідомі, чесні, принципові люди.
- Але існує таке поняття як система, що всіх підпорядковує під себе…
- З власного досвіду можу сказати, що все залежить від людини. Як приклад, причиною мого звільнення з посади прокурора Одеси була, назвімо це так, «неузгодженість моєї позиції з позицією правлячої на той час політичної сили». А Революція гідності утвердила мої життєві принципи та довела, що не один я маю таку позицію, що це позиція більшої частини народу. Така ж упевненість з’явилася в моїх підлеглих.  
- Як ви ставитеся до люстрації правоохоронних органів і до відповідного закону взагалі? Адже суспільна думка розділилася: одні вважають, що без очищення рядів міліції і прокуратури зміни на краще неможливі, а інші, що через недосконалість закону органи правопорядку втрачають професіоналів…
- Як би я не ставився до Закону, його треба виконувати «Dura lex, sed lex» - «Закон суворий, але це закон».
 - Від вас, як від нового прокурора, багато очікують передусім представники кіровоградського Майдану, проти яких рік тому фабрикувались кримінальні та адміністративні провадження.  Ваші попередники фактично самоусунулися від пошуку та покарання винних у тому, що людей безпідставно кидали за грати, а декому з них «шили» справи на 5-7 років позбавлення волі.  Чи вдасться провести всебічне неупереджене розслідування цих фактів, враховуючи «професійну солідарність» тих правоохоронців, які порушували закон?
- Стосовно одного з найрезонансніших випадків можу сказати, що кримінальне провадження, зареєстроване органами внутрішніх справ відносно викладача КДПУ імені Винниченка Олександра Ратушняка, як відомо, було закрито у зв’язку із прийняттям закону про звільнення від відповідальності всіх учасників мирних акцій протесту. Однак прокуратура взагалі скасувала постанову слідчого про порушення кримінального провадження як незаконну та закрила його у зв’язку із відсутністю у діях Ратушняка складу злочину.
Також слідчі прокуратури області здійснюють досудове слідство у кримінальному провадженні за фактом зловживання владою та службовими повноваженнями (ч.1 ст. 364 КК України) службовими особами Кіровоградської ОДА та УМВС України в області під час проведення масової акції протесту на площі Героїв Майдану 26.01.2014.  Хід цього розслідування я контролюю особисто. На сьогодні допитано високопосадовців обласної державної адміністрації, колишніх голів обласної ради та Кіровоградської міської ради, керуючий склад УМВС в області,  народних депутатів України, інших учасників масових акцій, у тому числі активістів Євромайдану та колишніх членів «Партії регіонів», які брали участь у мітингах 26.01.2014. Одночасно із цим призначено службову перевірку правомірності дій співробітників УМВС України в області, проведення якої доручено міністру МВС України. На даний час вживаються заходи щодо встановлення інших учасників подій 26.01.2014, а також високопосадовців, та з’ясування їхньої причетності до організації виїзду «тітушок» до міста Києва. Крім того, через ваше видання хочу в черговий раз звернутися до всіх очевидців тих подій з проханням надати до прокуратури інформацію про злочини, скоєні у ході Революції гідності. 
- Один із ваших попередників у приватній розмові пояснив свою відставку тим, що не йшов на повідку у впливових людей області, намагався бути незалежним, а це багатьом не подобалося. Чи є у вас досвід, як протистояти спробам окремих осіб або кіл «приручити» прокурора?
- Не знаю про кого ви кажете, але в мене достатньо досвіду, життєвої мудрості і сил, щоб виконувати покладені на мене Конституцією та Законом функції, бути незалежним та неупередженим.
- Які конкретні проблемні питання по області ви вже встигли для себе виокремити за цей доволі короткий час перебування на посаді?
- Україна переживає один з найскладніших періодів своєї історії. Українська влада змушена відповідати на виклики та загрози безпрецедентного характеру – окупація Криму, війна на Сході та, як наслідок, складне соціально-економічне становище в державі. Органи прокуратури Кіровоградської області також не стоять осторонь. Завдяки чому в регіоні в цілому спостерігається стабільна спокійна ситуація. Однак, основними завданнями, що ставлю перед собою та правоохоронцями області, є протидія  наркобізнесу та корупції,  у тому числі їх організованим формам. Зосереджено увагу на викритті злочинів вчинених посадовцями вищих рангів. Вживаються додаткові заходи, як я вже зазначав, з метою завершення досудового розслідування кримінального провадження про правопорушення, пов’язані з перешкоджанням волевиявленню учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності. Також серед пріоритетів – протидія та профілактика злочинності у дитячому середовищі; принципове прокурорське реагування на порушення конституційних прав громадян у кримінальному провадженні; забезпечення конституційних прав громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території Криму та зон проведення антитерористичної операції, а також сімей учасників АТО; повернення до державної та комунальної власності незаконно наданих земель сільськогосподарського призначення та водного фонду.
http://rk.kr.ua/prokuror-oblasti-koruptsiju-vdastsja-poboroti-koli-same-suspilstvo-tsogo-diisno-zahoche

кількість переглядів: 7510